אם היו שואלים אתכם מה הדבר הכי חשוב לכם בחיים, סביר להניח שהייתם עונים "הבריאות היא החשובה ביותר". אחרי הכל, אדם שאינו חש בטוב, מרגיש זאת בתפקוד היומיומי, בקבלת החלטות, ובמצב הרוח. ישנם מצבים רפואיים רבים המשבשים את חיי השגרה, וכדאי מאוד להקפיד ולהיות ערניים על כל שינוי שחל במצב הבריאותי. אתם סובלים מצרבות, כאבי ראש, תחושה שהמזון שאכלתם לא מתעכל? ייתכן שיש לכם בקע סרעפתי.
איך תדעו אם אתם סובלים מהתופעה?
אין צורך להילחץ או לחשוש מידי מסביר ד"ר משה דודאי, מה שהכי חשוב זה שתדאגו לבריאות שלכם. לכן, אם אתם חווים תסמינים כמו כאבי ראש, צרבות, כאבים בבטן או באזור החזה, קושי בבליעה, קוצר נשימה, גיהוקים וכדומה. חשוב לפנות לעזרה ובדיקה רפואית.
מהו בקע סרעפתי וכיצד הוא נוצר?
בקע בסרעפת נוצר כאשר השרירים באזור הסרעפת חלשים ורפויים, בעקבות כך חלקים מהקיבה עלולים לבלוט לתוך חלל בית החזה ולגרום לאי נוחות וכאבים. כתוצאה מכך הפעילות היומית יכולה להיפגע. זיהוי מהיר של התסמינים שהוזכרו וטיפול רפואי נכון, יכולים להקל על הסיטואציה ולמנוע הליכים רפואיים מורכבים יותר.
האם אתם בקבוצת הגיל הסובלת מבקע בסרעפת?
רוב האנשים הסובלים מאירוע רפואי הנקרא בקע בסרעפת הם האוכלוסייה המבוגרת יותר בני 50 ומעלה. אבל לא רק, ישנם עוד קבוצות גיל שעלולים גם הם לסבול מזה. למשל: אנשים בעלי עודף משקל. מסתבר שהתופעה נפוצה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים, אנשים שנחבלו בצורה פיזית באזור הסרעפת, דלקות המופיעות באופן תדיר, מום מולד, בעיות גב. אם אתם משתייכים לאחת מקבוצות הגיל הללו, מוטב לפנות לטיפול רפואי.
ד"ר משה דודאי מסביר מהו הטיפול בבקע סרעפתי?
הטיפול בבקע בסרעפת דורש פעולה מהירה ומיומנת מצוות הרפואה. אחד הטיפולים השכיחים ביותר הוא ניתוח. אם בעבר הניתוחים היו מורכבים יותר, כיום המכשור הרבה יותר מקצועי וכמו כן, גם הצוות הרפואי הרבה יותר מיומן. מדובר בטכניקה כירורגית מזערית, גם זמן הניתוח יחסית קצר. וההחלמה היא הרבה יותר מהירה.
קרדיט: ד"ר משה דודאי
האם קיים סיכוי שהבקע יחזור בשנית?
כן, ייתכן שבקע בסרעפת יחזור שוב בעתיד. חשוב להמשיך בבדיקות רפואיות כל תקופת זמן, וכדאי מאוד להיות קשובים להמלצת הרופא המטפל. כמו כן, תזונה נכונה ובריאה יכולה להאט את חזרתו של הבקע. בכל מקרה תמיד להיות קשובים לגוף שלכם ולהרגשה הכללית וכמובן להיות עם יד על הדופק.
לסיכום
התסמינים של בקע בסרעפת כוללים: כאבי ראש, צרבות, גיהוקים, קוצר בנשימה, בעיות עיכול ועוד. המצב מצריך טיפול רפואי מידי. אנשים בני 50 ומעלה, או בעלי עודף משקל יכולים לסבול מתופעה זו, אך לא רק. הטיפול יכול לכלול ניתוח, אבל חשוב מאוד להתייעץ עם רופאים מומחים בתחום. הבקע יכול לחזור שוב, ולכן חשוב מאוד להמשיך במעקב רפואי באופן תדיר ולקבוע תכנית טיפול אישית.