בשנת 1995 התבצעה בישראל מהפכה אמיתית ומשמעותית במערכת הבריאות הציבורית, חוקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי המחייב כל אחד ואחת במדינה לשלם ביטוח בריאות ולהיות חברים בקופת חולים. החוק קבע סל שירותי בריאות בסיסי ומחייב שמתעדכן מעת לעת, כך שכל אזרחי ותושבי המדינה יהיו זכאים לטיפול רפואי הולם בעת הצורך. אמנם חוק ביטוח בריאות ממלכתי יצר מהפכה של ממש, אך בפועל יש לו חסרונו רבים והוא פשוט אינו מספיק על מנת לקבל כיסוי ביטוח בריאות מלא.
בגלל חסרונות אלו העובדה שהביטוח הממלכתי אינו מספיק, תחום ביטוחי הבריאות הפרטיים פורח ובפועל כמעט כל משפחה בישראל רוכשת כיסויים מסוימים באופן פרטי. אך מדוע החוק אינו מספיק, הרי מטרתו הייתה להעניק טיפול רפואי שוויוני, צודק ואיכותי לכלל תושבי ישראל בלא קשר להכנסתם וגילם? על כך במאמר הבא.
מה כולל ביטוח הבריאות הממלכתי
חוק ביטוח בריאות ממלכתי קובע כאמור סל בריאות מחייב שלו זכאים כל מבוטחי קופות החולים (חובה להיות חבר בקופה), באופן כללי הביטוח הממלכתי כולל מרכיבים כגון ביקורים במרפאות, רפואת משפחה, רפואה ראשונית,שירותי רפואה מקצועית, רפואת חירום, בדיקות מעבדה, בדיקות שונות, ניתוחים שונים, רפואת מיילדות, ביטוח סיעודי, שירותי התפתחות הילד, רפואה גריאטרית, טיפולי שיקום, הסעה באמבולנס ועוד – חלק גדול מהשירותים והטיפולים כולל השתתפות עצמית אך היא נמוכה יחסית. כמו כן ביטוח בריאות ממלכתי כולל את סל התרופות שהוא רשימה ארוכה של תרופות במימון כמעט מלא של קופות החולים – חלקן עם החרגות של מימון רק לפי פרמטרים של גיל ומצב בריאותי.
אז איפה מתחילה הבעיה?
במבט חטוף על הרשימה הכללית להלן נראה כי ביטוח בריאות ממלכתי מספק את כל הצרכים הרפואיים לתושבי ישראל, אך הבעיה מתחילה בפועל בכל אותם כיסויים ביטוחיים ורפואיים שהביטוח הממלכתי אינו מכסה – ויש הרבה מאוד כאלו. הבעייתיות והחסרונות שבביטוח הבריאות הממלכתי הם בכך שהוא אינו כולל כיסוי לקבלת הטיפול הרפואי הטוב ביותר ובמקרים רבים הכיסוי הממלכתי אינו נותן כלל מענה למצבים בריאותיים מסוימים.
ראיה לכך שאותו ביטוח בריאות ממלכתי אינו מספיק היא הפעילות הענפה של קופות החולים עצמן בתחום הביטוחים המשלימים. אלו ביטוחים בריאותיים המוצעים לחברי הקופות כך שהם מקבלים יותר טיפולים ושירותי רפואיים מעבר למה שמוצע בביטוח הבסיסי והחובה, הטבות למיניהן וכן הלאה.
חסרונות של חוק ביטוח בריאות ממלכתי
- ביטוח בריאות ממלכתי אינו מכסה את כל הטיפולים הרלבנטיים לאנשים שונים ולקבוצות אוכלוסייה שונות שנדרשים לפיתרון פרטי.
- אין מנגנון חוקי ומוסכם של עדכון סל הבריאות ולכן הוא לא מספיק בפועל.
- שיעור השתתפות המבוטחים בעלויות הביטוח הממלכתי וקבלת השירותים הרפואיים רק עולה עם השנים – כך שבפועל לא כל סל הבריאות זמין לכולם.
מימון תרופות
ביטוח בריאות ממלכתי כולל מימון של תרופות רק על פי סל התרופות שנקבע מדי שנה, סל שמוקצב לו סכום גבוה אך מגוחך בהשוואה לצורך האמיתי בשטח. הביטוח הממלכתי אינו מספיק מבחינת תרופות בעיקר לגבי תרופות יקרות ומצילות חיים – למשל ביטוח לסרטן ושאר מחלות קשות. תרופות רבות, יקרות ומורכבות, לעיתים ניסיוניות, אינם כלולות וחולים נדרשים לממן אותם באופן פרטי – עלויות שעשויות להגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש. ביטוח בריאות פרטי יכול להעניק כיסוי למימון תרופות עד תקרות גבוהות מאוד.
מימון ניתוחים והשתלות
ביטוח בריאות ממלכתי מכסה כמובן ניתוחים והשתלות, אך רק בישראל ולגבי השתלות יש תור מאוד לא יעיל של כמה שנים. ביטוחי הבריאות הפרטיים מעניקים כיסוי גם לניתוחים בחו"ל, כולל ניתוחים מורכבים ויקרים מאוד, כך שמבוטחים יכולים לקבל את הטיפול האידיאלי בלי מימון פרטי מלא. כמו כן ביטוח פרטי מאפשר לעבור השתלה בחו"ל, במהירות ובמימון הביטוח.
בפועל, ביטוח בריאות ממלכתי ממש אינו מספיק ועל מנת לקבל כיסוי מיטבי ומקיף למשפחה, מומלץ ורצוי בהחלט לרכוש פוליסות ביטוח בריאות פרטיות.