ביטוח סיעודי הוא תחום ביטוח מורכב, כזה שרלבנטי בעיקר לקשישים ושנמצא לאחרונה בכותרות עקב רפורמות שונות שבוצעו בענף או שמתוכננות להתבצע על ידי משרד הבריאות. פוליסת ביטוח סיעודי מעניקה כיסוי כלכלי למקרה בו המבוטח הופך לסיעודי – עקב גיל, תאונה וסיבות אחרות, הכיסוי הוא בסכום ידוע שנרכש מראש וכמו כן לפוליסות אלו מגבלות רבות. ישנם סוגים שונים של ביטוחים סיעודיים וחברות ביטוח שונות העוסקות בתחום זה.
כאשר אדם הופך סיעודי, המשמעות היא שהוא או היא זקוקים לסיוע כמעט בכל פעולה, בין אם בבית או במוסד רפואי מתאים, לכן יש לכך השלכות כלכליות אדירות על האדם עצמו ועל משפחתו שפעמים רבות צריכה לבוא לעזרה פיזית וכלכלית. רכישת ביטוח סיעודי במובן מסוים מכסה את ההיבטים הכלכליים של הגעה למצב סיעודי ומאפשרת הן למבוטח והן למשפחתו שקט נפשי וחיסכון כספי משמעותי על הוצאות הסיעוד הגדולות.
הגדרת החולה הסיעודי
על פי ההגדרות הכלליות של ביטוח סיעודי, חולה סיעודי הוא כל אדם (אין חובה להיות קשיש כמובן, קיים גם ביטוח סיעודי לצעירים) אשר אינו מסוגל לבצע פעולות יומיומיות לבדו וזקוק בפועל להשגחה וסיוע שוטפים. הפעולות הרלבנטיות כוללות למשל קימה ושכיבה, להתרחץ, להתלבש או להתפשט, אכילה ושתייה, ללכת, שליטה בצרכים ושימוש בשירותים, תשושי נפש קשים. ישנה הגדרה נוספת של חולה סיעודי מורכב שמתארת חולה סיעודי עם מחלות נוספות כגון סרטן, פציעות או צורך רפואי מיוחד.
הגדרות חוק ביטוח בריאות ממלכתי
למרות שאנו משלמים ביטוח לאומי כל חיינו, מס בריאות וחברות בביטוחי קופות החולים, חוק ביטוח בריאות ממלכתי אינו מעניק כיסוי מלא לחולים סיעודיים, לכן מדובר על הוצאות עצומות למשפחה בהיעדר ביטוח סיעודי. קופות החולים צריכות לספק את השירותים הרפואיים לחולים הסיעודיים אך לא את השירותים הטיפוליים ההיקפיים – סיוע והשגחה בעיקר. קיים סיוע מסוים של המדינה לחולים סיעודיים, לאחר בחינת המצב ניתן לקבל סיוע כספי מרשויות המדינה והביטוח הלאומי – הביטוח הלאומי מעניק סיוע למשל לחולים סיעודיים הנמצאים בביתם, כאשר עיקר העזרה היא מימון מספר שעות מצומצם של עזרה המגיעה להית החולה – לאחר בחינת מצבו.
המדינה מעניקה סיוע דומה לביטוח סיעודי, מימון חלקי של הוצאות אשפוז במוסד סיעודי על פי מבחן הכנסה של ילדי החולה, מצב בריאותי, הכנסות בן הזוג וכדומה – כך שיש רשימת המתנה ארוכה לקבלת סיוע ממשלתי לחולים סיעודיים מאושפזים.
כיסוי ביטוחי כללי של ביטוחים סיעודיים
תמורת פרמיה חודשית כלשהי (תלוית גיל וגורמים רלבנטיים אחרים) ביטוח סיעודי מעניק מימון חלקי להוצאות האשפוז של החולה במוסד סיעודי מוכר או טיפול סיעודי בבית. המימון מהביטוח אינו מלא או מספיק להוצאות החודשיות הגבוהות של אשפוז סיעודי או טיפול סיעודי בבית ולכן על המשפחות לקבל סיוע מהמדינה ולממן חלק מהעלויות בעצמן. בפוליסות ביטוח סיעודי עשויה בהחלט להיות הגבלה של 5-6 שנות כיסוי בלבד – נתון שחשוב לבחון מראש.
ביטוח סיעודי פרטי
פוליסה נפוצה של ביטוח סיעודי הנעשית מול חברות הביטוח הפעילות בתחום. המבוטח רוכש באופן עצמאי ופרטי את הכיסוי, משלם פרמיה חודשית הנקבעת על פי גיל המבוטח ועולה עם השנים – כיום יש פוליסות שבהם הפרמיה נקבעת גם לפי גיל כניסת המבוטח לתכנית.
ביטוח סיעודי קבוצתי
בארגונים גדולים מוצע לעיתים ביטוח סיעודי קבוצתי במחירי פרמיות נמוכים יותר. הפוליסה אחידה לכל המבוטחים ומחירה החודשי עולה עם הגיל.
מדובר באפשרות שהייתה אטרקטיבית מאוד, אולם בעקבות תקנות חדשות מטעם אגף שוק ההון, החל משנת 2014 לא יתאפשרו יותר ביטוחים סיעודיים קבוצתיים וביטוחים קבוצתיים קיימים לא יחודשו עם תום תקופת הפוליסה.
ביטוח סיעודי של קופות החולים
קופות החולים מציעות ביטוח סיעודי למבוטחיהן בנפרד מהביטוחים המשלימים, הביטוח הוא דרך קופת החולים אך התשלום מועבר לחברת ביטוח רלבנטית.
ביטוח סיעודי ממשלתי
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מנסה לקדם ב-2012 תכנית ביטוח סיעודי ממשלתית שבה מס הבריאות יועלה באחוז שולי 0.5% וכך המדינה תממן את מרבית הטיפול הסיעודי ותחסוך למשפחות ואזרחים רבים אלפי שקלים בחודש. התכנית זקוקה לאישור הממשלה, האוצר וגורמים אחרים ואין וודאות שתיושם.